Tuesday, March 20, 2007

Nytt rollspel under produktion.

Jag har börjat skriva ett nytt fantasyrollspel som går under arbetsnamnet Fjärran dalar. Det har betydligt enklare regler än Saga, och jag ser frramför mig en bok på kanske 48 sidor när den är klar. Förmågorna i spelet (en slags blandning av Fördelar och Färdigheter) är inriktade på äventyrande i första hand.

Fjärran dalar är tänkt att fungera som ett introduktionsrollspel för de som aldrig testat rollspel, och vill komma gång fort, eller för erfarna rollspelare som vill ha ett snabbt och minimalistiskt spel som ändå bjuder på intressanta spelmöjligheter. Det kommer finnas korta tilläggsregler för historiedrivet rollspelande utan tärningar, och satsningar, till exempel.

Med spelet ska följa med en liten kampanj, Dalarna bortom bergen, som kan läggas i vilken fantasy-spelvärld som helst. I Arcaria ligger dalarna någonstans i Rhendorerna, och spelet utspelar sig någongång i forntiden, hundratals eller kanske tusentals år innan Sagas officiella spelvärld. De enda referenserna till yttervärlden är till en ”storkung” bortom bergen i söder, och det är upp till spelledaren att bestämma vem det kan vara.

Fjärran dalar är mer heroic fantasy än Sagas medeltidsinfluerade värld. Influenserna stilmässigt är Thieves World, D&D, Burning Wheel och Sagan om ringen. Man kan ta ut svängarna mer med anakronismer. Det går att spela människa, alv (som är mer klassiska skogsalver än de i Saga) eller dvärg. Och så finns det orker.

Jag har gjort en liten utvecklingssajt för de intresserade: http://fjarrandalar.wetpaint.com/

1 comment:

Dimfrost said...

(Nu när rollspel.nu är nere får jag väl klaga här istället.) :)

Varför så mycket standardfantasy med orker, dvärgar och alver? Tror du verkligen att nybörjare och de som är ute efter ett enkelt system är så sugna på just det? Det känns som att det har gjorts så många gånger förr, bara. Idén med Arlan känns betydligt fräschare, till exempel. Det har ju aldrig funnits någon egentlig sword & sorcery på svenska förut. Skulle du inte kunna köra på den världen med de enkla reglerna?